COTE-N , uree invelita in polimer cu eliberare controlata pentru culturile de camp



CoteN este un produs nou, inovativ de la HAIFA CHEMICALS, realizat din uree invelita in capsule de polimer. Este un ingrasamant creat pentru situatiile in care cultura necesita o sursa constanta, sigura si intensiva de azot. In continuare sunt prezentate rezultatele obtinute in urma testelor pentru campuri de mazare in Israel si Italia, orez in Coreea si grau in Israel . Sintetizat, rezultatele au fost:

- Biomasa comparativa sau usor superioara

- 15-30% mai multe graunte

- 3-10% mai multa proteina in graunte

- 14% mai mult AZOT in planta, in conditiile in care s-au diminuat considerabil aplicarile ulterioare de nutrienti.

Aceste rezultate au dus la concluzii clare:

- Diminuare cu 30% a cantitatii necesare aplicabile de AZOT

- Impact minim asupra mediului inconjurator

- Limitatea cantitatii de azot aplicate, conform normelor europene

INTRODUCERE

Terenurile arabile se recomanda a fi fertilizare in minimum de aplicari  pentru a reduce costurile fertilizarii. Fosforul si potasiul se recomanda a fi aplicat ca fertilizare de baza din acelasi motiv. In schimb AZOTUL, datorita mobilitatii sale in sol, trebuie aplicat in mai multe etape, pentru a-i creste eficienta. Aplicat intr-o cantitate prea mare, azotul se va voatiliza sau se va scurge in pamant. Pe de alta parte, aplicarile multiple de azot vor duce la costuri ridicate si micsorarea productivitatii.

Prin tehnologia inovativa de la HAIFA CHEMICALS, Cote-N, ingrasamantul chimic pe baza de  azot granulat invelit in membrana de polimer, a devenit un produs cerut din ce in ce mai mult in ultima vreme, in agricultura moderna. Eliberarea controlata devine modul de aplicare cel mai avantajos pentru recoltele de camp – legume, pomi fructiferi , plante  ornamentale.

MOD DE APLICARE

Ingrasamantul CoteN este Uree invelita intr-un film polimeric, permeabil . Rata de eliberare a azotului este data strict de materialul din care este realizata capsula polimerica, grosimea acestuia si temperatura ambientala. Gama de produse CoteN difera in functie de numarul de luni in care se elibereaza total azotul din capsule. In momentul in care granulele de Cote-N au ajuns pe sol, vaporii cauzati de umiditatea solului vor patrunde in capsule si o solutie saturata de uree se va creea in interiorul acesteia. Invelisul polimeric actioneaza ca un mecanism de control a cantitatii de solutie eliberata, asigurand o cantitate continua de nutrient solului.

Grosimea stratului de polimer regleaza cantitatea de azot eliberata, permitand producatorului alegerea produsului optim in functie de cultura.  Ingrasamintele cu eliberare controlata au performante superioare aplicarii foliare pentru culturi de camp .

Gama Cote-N cuprinde:

- CoteN 2 luni – granule de uree capsulate in polimer cu eliberare totala de azot in 2 luni – la temperatura ambientala de 21 grade celsius

- CoteN 4 luni – granule cu eliberare totala in 4 luni – la temperatura de 21 grade celsius.