Program de fertilizare MAR



*AplicariStadii de crestereFormulaRata aplicariiVol. pulverizarii*
1Faza vegetativa, imediat inainte de inflorire
20-20-20 + ME
5 kg / ha
1000 l / ha
3Faza vegetativa,inflorire, coacere timpurie
16-32-16 + ME
5 kg / ha
1000 l / ha


Aplicarea foliara ofera o oportunitate pentru livrarea nutrientilor necesari plantei direct pe frunze, flori sau fructe in momentele in care este necesara o interventie rapida asupra plantei. Vremea rece in timpul infloririi sau solul rece primavara limiteaza adesea disponibilitatea de nutrienti in sol in timp ce cresterea plantei este conditionata de fertilizanti in aceasta perioada critica.

De asemenea, cererea de nutrienti pentru dezvoltarea frunzelor in perioada rapida de crestere depaseste rata la care pot fi furnizate la sol prin procesele de absorbtie de la radacina si de transport prin planta. In acest caz, aplicarea foliara poate oferi cele mai bune mijloace de furnizare a macroelementelor. Aplicarea foliara trebuie totusi sa fie considerata drept o metoda pentru completare a programelor de fertilizare aplicate la sol, nu ca un substitut pentru acestea.




*Deficienta de azot la mar


NECESARUL DE NUTRIENTI
AZOT

Simptomele lipsei de azot la mar sunt similare celor de la alte plante: frunze galben-verzui, fara vigoare, crestere vegetativa slaba si recolta putina.
Nu numai deficienta azotului este o problema, ci si surplusul. Azotul aplicat se calculeaza in functie de mai multi factori, cativa expusi in continuare. Cultivatorul trebuie sa urmareasca atent dezvoltarea plantei si sa intervina atunci cand este necesar.

FACTORI CE INFLUENTEAZA CANTITATEA DE AZOT APLICATA
Mar pe rod sau Mar fara rod . Copacii tineri, fara rod, beneficiaza adesea de programe de fertilizare cu continut de azot mai ridicat. Tinta este ca marul tanar sa aiba crestere vegetativa si lemnoasa,in timp ce in cazul marului pe rod se urmareste recolta si o calitate ridicata a fructului.

Caracteristica de crestere. Necesarul de azot al marului se afla intr-o stransa concordanta cu masa lemnoasa a copacului. Cu alte cuvinte, copacii inalti au nevoie de mai mult azot decat merii pitici.
Densitatea crengilor. Merii cu crengi mai rare au nevoie de azot mai putin. Se datoreaza faptului ca necesarul de azot al lemnului si frunzelor este mai mic.
Densitatea de copaci per hectar. Ca regula generala, mai multi copaci implica mai mult azot.

APLICAREA FOLIARA A AZOTULUI

Aplicarea azotului foliar se face pentru stimularea mugurilor in vederea pregatirii optime a fazei de fruct, sau pentru inlocuirea / suplinirea azotului aplicat la sol. O lipsa de azot in faza de muguri duce la o degenerare rapida a ovulelor, reducand perioada efectiva de polenizare. Acest lucru este extrem de important in perioada de inflorire atunci cand temperaturile sunt coborate, caz in care cresterea tubului de polen este retardata. Stropirea foliara , imediat inainte de inflorire, aduce beneficii importante. De asemenea aplicarea azotului foliar este benefica cand se doreste o crestere vegetativa importanta.


FOSFOR
Marul cere fosfor atat in perioada de inradacinare, inflorire, cat si in cea de fruct, deci se recomanda a nu se permite deficiente in aceasta perioada, ori fructul nu va creste. Desi fosforul nu este luat in seama in solurile cu niveluri ridicate de fosfati naturali, acesta este imobil in sol - si prin urmare indisponibil. Singura solutie de aplicare a fosforului in aceasta situatie este aplicarea foliara.
Aplicarea foliara este recomandata si imediat dupa inflorire, in perioada timpurie de coacere, cand este necesara colorarea fructului .

POTASIU
Deficienta de potasiu poate fi cunoscuta dupa culoarea maronie a extremitatilor frunzelor batrane. Simptomele sunt evidente in perioada de coacere, atunci cand fructul trage potasiul din frunze. Frunzele raman in copac, chiar daca sunt moarte. Fructul este mic, cu o culoare fada si coaja groasa. Miezul este lipsit de zahar si insipid la gust. Cand exista deficienta de potasiu, absorbtia de calciu si magneziu este ridicata.