Program de fertilizare RAPITA



*AplicariStadii de crestereFormulaRata aplicariiVol. pulverizarii*
1Faza vegetativa
31-11-11 + ME
2,5 kg / ha
300 l / ha
1In perioada de inflorire
13-7-40 + ME
5-8 kg / ha
200 l / ha


Rapita, alaturi de floarea soarelui si soia reprezinta principalele 3 plante oleaginoase pe plan mondial. Uleiul din rapita asigura 18% din necesarul mondial de ulei vegetal.

NUTRIENTI

AZOT. Azotul este critic pentru cresterea plantei de rapita, si pentru dezvoltarea plantei cu multe frunze, este necesar in cantitati mari. O planta cu deficit de azot va fi pipernicita, cu frunzele mai batrane fiind primele ce vor deveni pale sau ingalbenite, azotul fiind mobil in tulpina plantei. Inflorirea va fi redusa, perioada de maturare va fi mai mica - cu impact negativ asupra recoltei

POTASIU
Potasiu joaca un rol important in transferul de energie din interiorul plantei, prin urmare este vital in perioadele de crestere rapida. In stadiile initiale ajuta la intarirea radacinii. Majoritatea solurilor au suficient potasiu pentru a suplini necesarul initial. Mai tarziu, potasiu este necesar pentru inflorirea rapida si in procesul de stocare si transfer al energiei, prin urmare este important ca RAPITA sa primeasca cantitati mari de potasiu in aceasta perioada. O planta cu deficit de potasiu va avea o radacina slaba si o tulpina subtire. Potasiul fiind mobil in interiorul plantei, in zonele mai batrane frunzele vor avea culoare pala , de culoare rosie / maronie. Potasiul joaca un rol important in cresterea rezistentei la boli, probabil cel mai important rol dintre toti nutrientii. Este un regulator al activitatii enzimale, prin urmare fiind implicat in toate functiile celulare care influenteaza severitatea bolilor.
Aplicarea optima de potasiu este necesara din punct de vedere al bolilor, deoarece aplicarea in surplus nu ajuta in plus planta.


*Deficienta de potasiu la planta de rapita